חובות רעים - חובות אבודים
- Etty Shporker
- Sep 4, 2021
- 3 min read
Updated: Sep 5, 2021
ביצעתם מכירות בעסק, הוצאתם חשבוניות מס כחוק, הצהרתם על ההכנסות בספרים, שילמתם את המע"מ אך עדיין לא קיבלתם את הכסף!

חובות אבודים או חובות רעים, אילו כספים שחייבים לנו הלקוחות של העסק, והסיכויים שנגבה אותם הם אפסיים.
כדאי שנבין, כשמכרתם ללקוחות שהגיעו לחנות את המוצר או השירות שלכם, הוצאתם להם חשבוניות מס בהקפה או חשבוניות מס קבלה עם התשלום. כשהוצאתם ללקוחות שלכם את חשבוניות המס, נרשמו בספרים שלכם הכנסות, ובעקבות זאת נדרשתם לשלם את מע"מ העסקאות.
אך להפתעתכם חלק מהלקוחות לא שילמו את הכספים, ולחלק אחר חזרו ההמחאות בבנק.
ניסיתם לגבות את הכספים מהלקוחות, אך ללא הצלחה.
במקרים מסוימים רשויות המס מכירות בחובות רעים - כחובות אבודים בעסק.
כדי שמס הכנסה יכיר לנו בחובות האבודים בעסק, ונוכל להוריד אותם מההכנסות שנרשמו בדו"ח הכספי שלנו, יהיה עלינו קודם כל לקבל את אישורו של המנהל, כי להנחת דעתו לא ניתן לגבות את החוב ולעמוד בתנאים הבאים:
עלינו להוכיח את קיומה של העסקה וכן לצרף העתק לחשבונית המס, לצרף את הדו"ח התקופתי שבו העסקה דווחה ושולמה.
יש להגיש כל מסמך שיכול לאשר את החוב, מכתבים שנשלחו לחייב מעו"ד ומבית העסק. להראות כי נפתחו הליכים בהוצאה לפועל וננקטו צעדים כנגד החייב שלא נשאו פרי. הוכחות לניסיונות לגבות את החוב, שיחות טלפוניות, ניסיונות להגיע לבית החייב, כולל עובדות על מצבו הכלכלי תיקי הוצאה לפועל, צווי פירוק/פשיטת רגל וכד'.
כאשר מדובר בחייבים ששלמו לכם בהמחאות כתמורה לעסקה ושלא כובדו בבנק, והחייב לא נמצא בהליך של כינוס/פירוק/פשיטת רגל, יש לפעול לגביית החוב בפתיחת תיק בהוצאה לפועל לגביית המחאות שלא כובדו, כמו כן אם קיבלתם התחייבות אישית לתשלום, מהבעלים או כל אדם אחר יש להפעיל את ההתחייבות באופן אישי.
באם החייב נכנס להליך של פשיטת רגל או פירוק חברה, יש להגיש תביעת חוב מפורטת למנהל/מפרק לאחר בדיקה ואישור מלא או חלקי של התביעה ו/או הוצאת הודעה מהמנהל/מפרק כי לא נותרו דיבידנדים לחלוקה בתיק, יוכר החוב כחוב אבוד במועד האישור.
.
חוב לעוסק במידה ולא ננקטו הליכי גבייה והוצאה לפועל לחייב, יוכר החוב כאבוד רק אם החייב נפטר, ואין בעיזבונו נכסים למימוש ו/או החייב עזב את הארץ ואין לו נכסים למימוש.
חוב שנמחק במסגרת הסדר נושים ואושר בפס"ד סופי בבית משפט.
לא יותר ניכוי חובות אבודים לעסק ללא אישור ניהול ספרים תקין.
לעניין מס ערך מוסף ניתן לקבל את החזר המע"מ העסקאות ששילמנו בגין החשבוניות שהוכרו כחובות אבודים, ולהזדכות במע"מ בתנאים הבאים:
בוצעה עסקה.
הוצאה חשבונית מס.
שולם מע"מ העסקאות בגינה.
המוכר או נותן השירות לא קיבל את התמורה או קיבל תרומה חלקית.
החוב הפך לחוב אבוד.
כשהחוב אינו בסכום גבוה רשאי מנהל תחנת מע"מ בה מנוהל התיק לאשר את החוב כאבוד.
בתנאים הבאים:
כאשר עלות גביית החוב גבוהה מהחוב עצמו.
כאשר בעל החוב נקט בכל ההליכים הסבירים לגביית החוב, ואלה לא הניבו תוצאות.
הליכים לגביית החובות מהלקוחות ובאמצעים הנ"ל חייבת להתבצע בהקדם, מאחר שכעבור 3 שנים, לא ניתן יהיה לראות את החוב כחוב אבוד, בטענה שבעל החוב השהה פעולותיו מעבר לזמן.
לפי הנחת דעתו של פקיד השומה כי החובות נעשו רעים באותה תקופת מס, רשאי הנישום לנכותם מהכנסתו החייבת במס באותה שנה.
עם אישורם של החובות הרעים ירשמו הוצאות חובות אבודים בספרי העסק כהוצאה מוכרת שהוציא הנישום בייצור הכנסתו. חובות רעים שהוכרו כחובות אבודים בספרים מונעים מאתנו תשלום מס שומה מיותר
על הכנסות שנרשמו בספרים אך לא קבלנו עליהן את הכסף, וגם החזר של מע"מ העסקאות ששילמנו.
יודגש, כי בשל כל סכום שהעוסק בעל החוב יקבל בעתיד על חשבון החוב האבוד, יהיה עליו להוציא חשבונית מס לדווח ולשלם את המע"מ כחוק.
למדו להיות ערניים וקשובים ללקוחות שלכם, למי אתם נותנים שירות או מוכרים מוצרים, מה תנאי התשלום שלכם, בדקו כמה אחוזים של חובות רעים יש לכם בעסק, אולי שווה לבדוק ביטוח אשראי.
היו זהירים במתן האשראי ללקוחות, ואל תשכחו לקחת ערבויות אישיות לביטחון.
Comentarios